Students must start practicing the questions from CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education with Solutions Set 10 are designed as per the revised syllabus.

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Time Allowed: 3 Hours
Maximum Marks: 70

General Instructions:

  1. All questions in both the sections are compulsory. However, there is an internal choice in some questions.
  2. Marks for questions are indicated against each question.
  3. Question Nos. 1-20 are Objective Type Questions carrying 1 mark each.
  4. Question Nos. 21-30 are Short Answer Questions carrying 3 marks each. Answers to them should normally not exceed 60 words each.
  5. Question Nos. 31-34 are Long Answer Questions carrying 5 marks each. Answers to them should normally not exceed 70 words each.
  6. Answers should be brief and to the point and the above word limits should be adhered to as far as possible.

Section – A (20 Marks)

Question 1.
Patanjali described _________ elements of yoga in yogasutras. [1]
Answer:
Eight

Question 2.
_________ is referred to the permanent deduction in the physical or mental capacity of an individual. [1]
Answer:
Disability

Question 3.
Intellectual and Physical are the _________ of disability. [1]
Answer:
4 types

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Question 4.
Exercising helps _________ stress. [1]
Answer:
reduces

Question 5.
In _________, we have to concentrate on any object or spot continuously for some time. [1]
Answer:
Meditation

OR

Immovable joints are also called _________ joints. [1]
Answer:
fibrous

Question 6.
Adolescent stage begins from _________ years and remains till 19 years. [1]
Answer:
Thirteen

Question 7.
_________ to the demands of training occur gradually over long periods of time. [1]
Answer:
Adaptations

Question 8.
_________ chips are used to time individual contestants in an event. [1]
(A) QFID
(B) SFID
(C) RFID
(D) WFID
Answer:
(C) RFID

Question 9.
The _________ work with fine motor skills, sensory processing, visual skills and self-care. [1]
(A) Occupational therapists
(B) Sportswriters
(C) Physiotherapist
(D) Speech instructors
Answer:
(A) Occupational therapists

Question 10.
Which of the following is a part of Summer Olympics? [1]
(A) Badminton
(B) Basketball
(C) Baseball
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

OR

Team Cohesion is: [1]
(A) Social Process
(B) Fundamental Process
(C) Dynamic Process
(D) None of these
Answer:
(C) Dynamic Process

Explanation: It is a dynamic process which is reflected in the tendency for group to stick together and remain united in the persuit of goals and objectives.

Question 11.
_________ respiration is the exchange of gases between the blood in capillaries and tissues in the body. [1]
(A) Internal
(B) External
(C) Inspiration
(D) Expiration
Answer:
(A) Internal

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Question 12.
The main objective of Special Olympic Bharat is to organise tournaments for. [1]
(A) Girls only
(B) Boys only
(C) Physically challenged children
(D) None of these
Answer:
(C) Physically challenged children

Question 13.
A regular training stimulus is required for _________ to occur and to be maintained. [1]
(A) Wellness
(B) Adaptation
(C) Fitness
(D) Strength
Answer:
(B) Adaptation

Question 14.
_________ is the expression of technique of individual in motor action. [1]
(A) Style
(B) Strength
(C) Adaptation
(D) Endurance
Answer:
(A) Style

Question 15.
WADA updates the list of banned substances and methods on a _________ basis. [1]
(A) Daily
(B) Weekly
(B) Weekly
(D) Annually
Answer:
(D) Annually

OR

The aim of health-related Fitness is to prevent the _________. [1]
(A) Power
(B) Obesity
(C) Diabetes
(D) Diseases
Answer:
(D) Diseases

Question 16.
Biathlon is part of Winter Olympics. (True/False) [1]
Answer:
True

OR
IOA stands for Indian Olympic Associate. (True/False) [1]
Answer:
False

Question 17.
Kabaddi is a traditional Indian game. (True/False) [1]
Answer:
True

Question 18.
Biomechanics plays a vital role in the enhancement of performance of an athlete. (True/False) [1]
Answer:
True

Question 19.
Test is the process of education that involves collection of data from the products which can be used for comparison with preconceived criteria to make judgment. (True/False) [1]
Answer:
False

Explanation: Evaluation is the process of education that involves collection of data from the products which can be used for comparison with preconceived criteria to make judgment.

Question 20.
Vertebral column has 35 bones in case of children. (True/False) [1]
Answer:
False

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Section – B (30 Marks)

Question 21.
How neuro-muscular coordination is developed by physical education? [3]
OR
Briefly describe any three objectives of physical education.
Answer:
Physical education develops neuro-muscular coordination as:
(i) Develops better coordination between nervous system and muscular system.
(ii) Physical activities provide ample opportunities for a better neuro-muscular system.
(iii) Reaction time becomes less through participation in physical activities.
(iv) Accurate and smooth functions of the body.

OR

The following are the objectives of physical education:
(i) Physical development
(a) Proper growth and development.
(b) Proper functioning of various systems of the body.
(c) Development of skills through better neuromuscular coordination.
(d) Development of strength and endurance.

(ii) Emotional development
(a) Development of healthy interests and attitudes.
(b) Satisfaction and channelising of emotions.
(c) Removing worry, tension, etc., through participation in sports.

(iii) Social development
(a) Developing qualities of sympathy and cooperation with others.
(b) Becoming a worthy member of home and society.

(iv) Social development
(a) Development of social traits which are essential for better adjustment in life.
(b) Development of sportsmanship.
(c) Developing leadership qualities.
(d) Development of personality.

Question 22.
Write the importance of meditation. [3]
Answer:
Importance of Meditation:
(i) Meditation is called Dhyana. It is very useful to improve concentration and mental relaxation.
(ii) It helps in the treatment of depression.
(iii) Heights of meditation can be achieved through Pranayama.
(iv) It helps in improving concentration of the people towards their goal.
(v) The person becomes psychologically strong by meditating for high achievement.
(vi) It improves memory and mental sharpness.
(vii) It relaxes the body, stabilises the mind and increases concentration.
(viii) It reduces stress, tension and worries.

Question 23.
Name six disciplines for which under-17 athletes are invited under the Khelo India program.
OR
Name any three areas in which modifications can be made by an APE teacher. [3]
Answer:
(i) Football
(ii) Badminton
(iii) Judo
(iv) Kabaddi
(v) Wrestling
(vi) Volleyball

OR

Modifications can be made in these three areas by an APE teacher:
(i) Instruction: Lesson plans, strategies, etc. can be modified or included to help the child to be successful in physical education. For example, a Down syndrome child may respond to one-word signs as reminders for doing a somersault correctly.
(ii) Rules: A rule can be adapted or changed if it allows the special needs child to be successful. For example, if the students are working on volleyball skills, a wheelchair-bound student is allowed to serve the volleyball from four feet ahead of the serving line.
(iii) Equipment: Standard gym equipment can be replaced with other objects that vary in shape, colour, size, etc. For example, when playing kickball, provide a large bright orange ball for a visually impaired child to kick.

Question 24.
Describe the features of Emotional Development. [3]
Answer:
Emotional Development:
1. Emotions are vital for every individual but excess is always bad.
2. One of the major objectives is that it helps to develop/control various emotions like fear, pleasure, hope, anger, jealousy, etc.
3. By participating in various physical education programmes, an individual starts having control over his/her emotions.

Question 25.
Explain the structure of the heart with the help of a diagram. [3]
Answer:
The human heart is a four-chambered muscular organ, shaped and sized roughly like a man’s closed fist with two-thirds of the mass to the left of midline. The heart is enclosed in a pericardial sac that is lined with the parietal layers of a serous membrane. The visceral layer of the serous membrane forms the epicardium.
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions 25

Question 26.
Name the four main stages of team cohesion. [3]
Answer:
Tuckman, B.W. (1965) discusses the four main stages of team cohesion: (i) Forming, (ii) Storming, (iii) Norming and (iv) Performing

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Question 27.
Define Biomechanics. [3]
OR
Principles of training have an important part to play in the development of a sportsperson. Why?
Answer:
Biomechanics is derived from Greek words. Bio means living things and mechanics is field of physics. Thus, it is a branch of science, which deals with the forces related to body movements. Biomechanics is defined as the systematic study of the mechanics of body joints.

OR

The principles of sports training guide the coaches and trainees to train and prepare good quality sportspersons. These principles also make the coaches understand different needs and capabilities of different athletes and develop a training program according to each athlete’s individual abilities.

Question 28.
What do you mean by Dhyana? How is it practiced? [3]
Answer:
According to Patanjali, “The concentration of Chitta (mind) on an impulse (vritti) without any divergence, is called dhyana”. The stage, when perception starts directly, is called real Dhyanavastha. Dhyana is not a practice but it is a stage in which there is a continuous dynamic consciousness without any obstruction. So, dhyana is not practiced but its stage is attained and experienced.

Question 29.
Write the importance of Kinesiology. [3]
Answer:
Importance of Kinesiology:
(i) The main focus of Kinesiology is the study of the mechanical concepts related to human movement which is beneficial for every individual even in their daily activities.
(ii) Kinesiology applies sciences like biomechanics, anatomy, physiology and psychology to better understand how the human body responds to physical activity and various stimuli.
(iii) Kinesiology and physical education study the role of exercise, physical movement and sports in the development of human health and happiness.

Question 30.
What is the purpose of training programmes? [3]
Answer:
Training programmes are designed to improve performance by developing the appropriate energy sources, increasing muscular structures and improving neuro-muscular skill patterns. Sports medicine professionals must be familiar with the basic principles and processes of training, so that they can evaluate training programmes and determine their adequacy in maintaining an athlete’s health and preventing injury.

Section – C (20 Marks)

Question 31.
Read the hypothetical text given below and answer the following questions: [5]
Anita is suffering from a disorder which is characterised by difficulties with social interactions and communication. The professional has suggested that through early intervention, the child’s quality of life can be significantly improved. The services of that professional focus on building positive interactions where language and social goals are targeted and the child’s unique needs are taken into consideration. On the basis of the above figure, answer the following questions:

(i) Which disorder is Anita suffering from?
(A) ADHD
(B) ASD
(C) ODD
(D) OCD
Answer:
(B) ASD

Explanation: Anita is suffering from Autism Spectrum Disorder (ASD). It is characterised by difficulties with social interactions, communication, restricted or repetitive behaviours and sensory sensitivities.

(ii) Which professional’s services are the most useful for child suffering from this disorder?
(A) Speech therapist
(B) Physiotherapist
(C) Special educator
(D) Occupational therapist
Answer:
(A) Speech therapist

Explanation: Speech therapist focus on building positive interactions where language and social goals are targeted and the children’s unique needs are taken into consideration.

(iii) The child suffering from this disorder shows
(A) sensory sensitivities
(B) difficulty in vision
(C) shortness of breath
(D) hyperventilating
Answer:
(A) sensory sensitivities

(iv) The disorder from which Anita is suffering is characterised by
(A) social interactions
(B) communication
(C) sensory sensitivities
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

(v) The services of _________ focus on building positive interactions where language and social goals are targeted and the child’s unique needs are taken into consideration.
(A) Speech Therapists
(B) Counsellor
(C) Student
(D) None of these
Answer:
(A) Speech Therapists

Question 32.
What is the eight-fold path explained in yogasutras?
OR
Write some of the benefits of Dhouti and Basti. [5]
Answer:
Patanjali, the first teacher of Yoga, described eight elements of yoga in yogasutras. These are called eight-fold paths or eight steps through which ultimate goal of yoga can be achieved i.e., union of our soul to the supreme soul.

These eight elements of yoga are:
(i) Yama
(ii) Niyama
(iii) Asana
(iv) Pratyahara
(v) Dharana
(vi) Dhyana
(vii) Pranayama
(viii) Samadhi

These are explained below:
Yama and Niyama: These are initial sets of principles that are concerned with our conduct in personal and social life. These are related to ethics and values.

Asana: The term asana means sitting in a particular posture, which is comfortable and which could be maintained steadily for a long time. Asana gives stability and comfort, both at the physical and mental levels.

Pratyahara: Yogic practice of Pratyahara means the withdrawal of senses from sense organs in order to control mind. In pratyahara, the awareness about the external surrounding is withdrawn and is taken to inside. Introspection, and studying good books are some practices which can help in pratyahara.

Dharana: Dharana is the concentration of the mind. If the scattered mind is brought under control and set to the focal point, concentration is said to be achieved. The focal point can be in the centre of the forehead on level with a pointed soothing light at a distance.

Dhyana: Dhyana is one of the eight limbs of classical yoga. It is the penultimate limb, which leads to self absorption. Dhyana is a relaxation practice which induces relaxation in the body and mind. In Dhyana, concentration is focused for a long time on a single object like, breath, tip of the nose, etc. Dhyana is a relaxing practice; it develops a sense of well-being in the person.

Pranayama: Pranayama consists of breathing techniques which are related to the control of breath or respiratory process. Pranayama, also known as yogic breathing, involves the conscious manipulation of our breathing pattern. The health of the respiratory system depends upon the quality as well as the quantity of air inhaled by the person.

It also depends on the rhythm and completeness of the breathing. Through pranayama, a practitioner advantageously works with the respiratory, cardiovascular and nervous systems which bring about emotional stability and peace of mind. Pranayama has three phases known as puraka, rechaka and kumbhaka. Puraka is the controlled inhalation; rechaka is controlled exhalation and kumbhaka is controlled retention of breath.

Samadhi: When the mind is completely absorbed in one object of meditation, it is termed as samadhi. The mind identifies itself with the object of meditation.

OR

Dhouti Benefits:
(i) Dhoutis are particularly beneficial in case of constipation, gastritis, dyspepsia, indispositions of the stomach and spleen, phlegm and bile disorders.
(ii) Dhoutis also increase digestive fire, improve kidney functioning and invigorate the liver by extricating parasites from within the system.
(iii) People suffering from obesity and those of a flabby and phlegmatic constitution will find these kriyas especially beneficial.

Basti Benefits:
(i) It cures pleeha, urinary disorders, gulma, myalga, dropsy, disorders of digestion, diseases of the spleen and bowels, diseases arising from the excess of wind, bile and phlegm.
(ii) By practicing Basti with water, the Dhatus, the Indriyas and the mind become calm.
(iii) It gives glow and tone to the body and increases the appetite. All the disorders disappear

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions

Question 33.
Write a detailed note on some organisations promoting adaptive sports. [5]
Answer:
Some organisations promoting adaptive sports are:

Special Olympics Bharat: Special Olympics Bharat is a National Sports Federation registered in 2001 under the Indian Trust Act, 1882. It is accredited by Special Olympics International to conduct Special Olympics Programs in India. The Government of India has accredited it as a National Sports Federation in the Priority Category, for development of Sports for persons with special needs intellectually. It is the Nodal Agency for the purpose due to national presence and experience, particularly in rural areas that account for around 75% of the population with special needs in India.

The mission of Special Olympics is to provide year-round sports training and athletic competition in a variety of Olympic-type sports for children and adults with special needs intellectually, giving them continuing opportunities to develop physical fitness, demonstrate courage, experience joy and participate in sharing of gifts, skills and friendship with their families, other Special Olympics athletes and the community.

Paralympics: The Paralympic Games are the world’s largest sporting event for people with special needs physically, visually and intellectually. The Paralympic Movement was started by Sir Luding Guttmann and the movement finally developed into Paralympic Games. Guttmann was a firm believer that sports were the most appropriate method of therapy for those who have special needs physically to help them in building physical strength and self-esteem.

In 1948, he organised a sports competition for British World War II veterans, patients with spinal cord injuries. These games were known as the Stoke Mandeville Games and were recognised by International Olympics Association. In 1960, these games were held in Rome after the Rome Olympics. However, they were still known as the Mandeville Games. These games were the first official Paralympic Games. In these games, 400 athletes participated from 23 countries.

After 1960 Paralympic Games, things began to improve and the Paralympic movement continued to grow, modernise and include more and more sports for other differently abled groups also. In 1976 Paralympic Games, events for amputees and visually impaired athletes were organised for the first time. After a gap of a few years, the events for the athletes with cerebral palsy were included in 1980 Paralympic Games. In spite of these improvements, the Paralympic Games were still not considered equal or parallel to the Olympic Games.

There was rapid growth in the Paralympic Movement. In 1980, the first governing body for the Paralympic Movement was formed. It was known as International Coordination Committee of World Sports Organisations for the Disabled (ICC). In 1989, ICC was replaced by International Paralympic Committee (IPC). These games were a great success and boosted the movement’s momentum.

Deaflympics: The Deaflympics (previously called World Games for the Deaf and International Games for the Deaf) are an International Olympic Committee (IOC)-sanctioned event at which deaf athletes compete at an elite level. Unlike the athletes in other IOC-sanctioned events (the Olympics, the Paralympics and the Special Olympics), the Deaflympics cannot be guided by sounds (e.g., the starter’s guns, bullhorn commands or referee whistles).

Question 34.
Write briefly about the principles for development of physical fitness.
OR
Name some warm-up exercises. [5]
Answer:
Principles of physical fitness: Regular physical fitness exercise is required for an individual to develop and maintain physical fitness and proper growth of the body.

Principles for development of physical fitness:
Specificity: The chosen programme must meet the specific needs of the individual. For example, if speed is desired, speed exercises should be chosen.

Tolerance: Exercise should not be too easy or too difficult to achieve. It should be within the individual’s tolerance capacity. Total body involvement: Exercise programme should be designed in such a way that exercise of every part of the body is done to ensure proportionate body development.

Progressive over-loading: The load of exercise should be increased step by step for the improvement of physical fitness level of an individual. It should be progressively increased from simple to complex keeping in mind the individual’s tolerance capacity.

Age and sex: Physical fitness level varies according to the age and sex. The intensity and volume of fitness work should be planned separately for boys and girls and according to their growth patterns.

Regularity: One has to maintain regularity in order to achieve and maintain physical fitness.

Proper rest and sleep: Insufficient rest and sleep results in fatigue and has a negative effect on regularity and progression. It is suggested that a minimum of 6-8 hours comfortable sleep must be taken in a day.

Warming up: A session of thorough warming up is necessary for participating in any training programme. Warming up prepares muscles and heart for the workout. Warming up generally increases the body temperature before the strenuous workout and prevents muscle injury.

Limbering down: It is also known as ‘cooling down’. Limbering down promotes quicker recovery from fatigue and the individual feels fresh for the next day’s training session.

OR

Warm Up Exercises:
CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions 34

CBSE Sample Papers for Class 11 Physical Education Set 10 with Solutions